Najdete mě:

Kandiduji… Kdo by to byl řekl

Kandiduji ve volbách. Tahle věta mi zní ještě pořád zvláštně. Nebo když to řeknu i s trochou sebeironie: tohle bych do sebe nikdy neřekla 🙂 

Jak se to stalo? Určitě k tomu přispělo to, že mě vloni oslovili lidé z mého okolí, kterým důvěřuji. Ptali se mě, jestli bych jako nezávislá kandidátka nešla do souboje o Senát na Prostějovsku. Moje první reakce byla záporná. Přesto jsem si nechala pár dní na rozmyšlenou a poctivě zvažovala všechna pro a proti. O politickém angažmá jsem totiž dřív vůbec nepřemýšlela. Moje práce a dobrovolnické aktivity ve prospěch hanáckého folklóru mě vytěžují natolik, že mi to nikdy ani nepřišlo na mysl. Hlavou se mi honily otázky jako „Proč já? Proč oslovili právě mě?“ Ale potom taky: „Vlastně proč ne já?“ A tak se nakonec z „ne“ stalo „ano“. 

Takže do toho jdu. Za vlastní peníze, s plným nasazením, protože já to ani jinak neumím. Věci nezkouším ve stylu „co by kdyby“. Když už jsem se rozhodla a nabídku kývla, tak na tom také systematicky pracuji. 

Nezávislý kandidát pod vlajkou křesťanských demokratů. Proč?

To už není tolik to o mně, ale o hodnotách, které jsou blízké nebo by měly být blízké téhle politické straně. Z mého pohledu sem patří především: 

  • podpora rodiny
  • a ochrana seniorů 

Obě tyto kategorie vnímám jako spojené nádoby a „ohrožené druhy“. A je – nebo by mělo být – povinností křesťansky a demokraticky orientované strany, aby se právě ona těchto skupin ujala a stála po jejich boku. Rodina a rodinná politika vždycky byla jedním z jejích hlavních témat. Je velká škoda, že je na čas (aspoň dle vnímání veřejnosti) opustila… ale snad se zase blýská na lepší časy a pokud to bude možné, chci být u toho. Na politické scéně nevidím jinou alternativu, která by to s prorodinnou politikou myslela vážně, dlouhodobě a nepopulisticky.

Rodina je zlato

Říkávalo se, že rodina je základ státu. Zní to jako otřepaná fráze, ale podle mě není. Rodina je pevná půda pod nohama, její roli ve společnosti nic nenahradí. A stát, ve kterém si přeji žít, rodinu maximálně podporuje a vytváří podmínky pro její důstojnou existenci. Jsem konzervativní a pod manželstvím si dovedu představit pouze svazek muže a ženy. Uznávám a naprosto respektuji i jiné formy partnerství, ale k tradiční rodině nevidím plnohodnotnou alternativu. Mrzí mě, že tenhle názor a hodnotové ukotvení budou dnes považovány za kontroverzní. Nevím, proč by měly být.

Když říkám rodina, nemyslím tím jen vztah dětí a rodičů, ale i vazby v širší rodině, roli prarodičů, péči o naše seniory a jejich ochranu – senioři totiž patří ke skupinám, které se z logických důvodů již nedovedou bránit. Stát by na to měl myslet a přistupovat k nim mnohem citlivěji, než jak jsme toho svědky dnes.

Bydlet kvalitně, jíst lokálně a inspirovat se tradicemi

Jako nezávislý kandidát do Senátu mám i další programové priority. V první řadě je to oblast bydlení a jeho dostupnosti. Bydlení je základní životní potřeba, a tak by k němu měli politici přistupovat. Ale nedělají to, a já to chci změnit. 

Soustředit se chci také na oblast potravin a zemědělství. Ptám se, co je naším národním zájmem v případě produkce potravin. A odpovídám, že jsou to kvalitní, a přitom cenově dostupné, lokální potraviny. Lidé v Česku mohou nakupovat a jíst kvalitně a za dobrou cenu

Své „koně“ mám samozřejmě také v oblasti kulturního dědictví a spolkové činnosti. Dobrovolnictví a veškeré komunitní aktivity rozvíjí v obcích i městečkách přirozené, hodnotově-zájmové prostředí (nebo opět další formu “širší rodiny”, chcete-li), které je tolik cenné i pro celý stát. Osobně se zajímám o tradiční kulturu a folklór, pečuji o ně odmalička. Jako dlouholetá předsedkyně Hanáckého folklorního spolku se spolu se stovkami nadšenců podílím na rozvíjení tradic milované Hané. Jsme krajem šikovných lidí.

Dostanu ve volbách šanci?

Uvidíme, jak to budou vnímat lidé… tedy jak to budete vnímat vy. Buď mi důvěru dáte, nebo ji získá některý z dosavadních politických dinosaurů. Je to na vás. Já věřím v demokracii, přes všechny složitosti a kontroverze, kterými si dnes po celém světě prochází. Lidé rozhodnou, kdo bude jejich zájmy na celostátní úrovni hájit. Já nabízím, že udělám všechno pro to, aby byla Haná pořádně slyšet.